QOTD – Quote Of The Day protokol

QOTD strežnik: qotd.nikigre.si

Protokol QOTD je del protokolnega sklada TCP/IP. Razvil ga je Jon Postel in ga objavil maja 1983. Namen tega protokola v teoriji je, da na zahtevo uporabnika strežnik vrne citat dneva. Praktično pa se je ta protokol uporabljal za testiranje dosegljivosti in hitrosti omrežja.

Klient se preko UDP (User Datagram Protocol) ali TCP (Transmition Control Protocol) protokola in vrat 17 poveže na strežnik, ta pa mu takoj po uspeli povezavi vrne citat dneva in prekine povezavo. Vse podatke, ki jih klient pošlje, jih strežnik zavrže.

Danes je ta protokol redko omogočen na strežnikih, prav tako ga lahko kakšni požarni zidovi ignorirajo. Saj je že bil zlorabljen za “pingpong” napade, katerih namen je onemogočiti dostop do oddaljenega strežnika drugim napravam.

Več o protokolu si lahko preberete tukaj na ietf.org strani.

Kako lahko preizkusim ta protokol?

Najprej potrebujete program, ki pošlje zahtevo na strežnik. Prenesete ga lahko tukaj. Po prenosu odprite terminal in pojdite v mapo, kamor ste prenesli program. Če program poženete brez argumentov, se bo avtomatsko povezal na “qotd.nikigre.si” strežnik, ki vam bo vrnil odgovor. Če pa želite več informacij o programu, pa poženite program z argumentom “/?”.

Če pa želite pognati svoj strežnik, pa lahko prenesete strežniški program tukaj (obvezno prenesite QOTDServer.exe in quotes.txt datoteki). Pojdite v mapo, kjer se datoteki nahajata in dvokliknite na “QOTDServer” program (prav tako ga lahko zaženete preko ukazne vrstice. Tam lahko tudi podate pot do druge datoteke s citati).

Ali lahko vidim, kako klient in strežnik delujeta?

Seveda! Koda je na voljo tukaj. Programa sta implementirana v več različnih jezikov. Če pa tudi sami programirate, lahko dodate tudi implementacijo za jezik, ki ga poznate tudi vi 😀