Označevalnik

Označevalnik je program, ki označi poljubno slovensko besedilo z oblikoskladenjskimi oznakami. Te oznake nam povedo več informacij o besedi (samostalnik (spol, število, sklon…), pridevnik (spol, število, sklon…), členek idr.).

S tem si lahko pomagamo pri strojnem obdelovanju besedil, ali pa pri bolj podrobnem razumevanju sestave besedila.

Spletna stran knjižnice, ki omogoča to označevanje se nahaja tukaj: http://www.slovenscina.eu/tehnologije/oznacevalnik (stran ne deluje več), jaz sem knjižnice združil skupaj in naredil uporabniku bolj prijazen vmesnik.

Program

V program napišite/prilepite poljubno besedilo in pritisnite “Lematiziraj”. Po končanem procesu, se vam bo v spodnjem oknu izpisalo podobno besedilo kot zgoraj, vendar vse besede so zamenjane z lemami (lema je osnovna oblika besede. Primer: matere -> mati; delam -> delati).

Na desni strani zgoraj pa lahko izberete besedo za katero vas zanima oblikoskladenjska oznaka. Ta se bo izpisala desno spodaj.

Prav tako lahko označeno besedilo shranite. Na desni pritisnite “Shrani tabelo” in izberite lokacijo. Shranili se bosta dve datoteki: ena v txt formatu, vsak stolpec ločen s tabulatorjem; druga pa v XML formatu.

Sistemske zahteve

  • .NET 4.5
  • Windows XP/Vista/7/8/8.1/10

Prenos

Setup.msi: tukaj.

Trenutna verzija: 1.0